Kenijska dieta

Najbrž ste se že kdaj spraševali kako se prehranjujejo super hitri kenijski tekači. Tudi jaz sem se, vendar se mi je čtivo o njihovem načinu prehranjevanja kar lep čas valjalo v predalu. Saj veste, vedno je nekaj bolj nujnega. In potem je prišlo srečanje s tekačem Lukom Ljubičem, tik pred njegovim odhodom na zimske priprave v Kenijo. Dogovorila sva se, da mi bo tam napisal kakšen prehranski dnevnik, da mu bom tako lahko poslala še kakšen dodaten namig glede prehranjevanja. Že v prvo so bili njegovi kenijski dnevniki prava poslastica, tako da mi je potem moral obljubiti, da kenijsko kuhinjo podrobneje razišče in se vrne domov z bogatim fotoarhivom.

Tako je nastala zgodba o prehrani kenijskih tekačev, ki jo lahko berete v zadnji številki revije Tekač.si. Njihova prehrana je bogata z ogljikovimi hidrati, s svojim čajem zaužijejo tudi precej sladkorja, vendar v svoji skromnosti redkokdaj presežejo svoje energijske potrebe. V reviji se najdejo tudi recepti njihovega ugalia, githeria in sladkega kenijskega čaja, na tem mestu pa na kratko še o pripravi chapatija – popečenega razvaljanega testa iz pšenične moke, ki pri njih nadomešča kruh.

chapati-anitakos-com

Priprava je dokaj preprosta. Iz moke, vode, soli in manjše količine olja zgnetemo testo, ga razdelimo na manjše kose in tanko razvaljamo, tako da dobimo manjše omlete, ki jih nato spečemo v naoljeni ponvi. Za štiri manjše kose zadostuje:

250 g pšenične moke
130 g vode
1 žlica olja
ščepec soli

Razvaljano testo pred pečenjem z obeh strani tanko premažemo z oljem, da se testo med pečenjem ne razsuši in “omleta” ostane bolj voljna.

Jaz vsekakor stavim na njihov ugali, ki mu lahko enakovredno konkurira naša koruzna polenta. Hitro in enostavno pripravljena jed za obnovo med dolgim tekom porabljenega glikogena.

1 thoughts on “Kenijska dieta

  1. Pozdravljena Anita!

    Hvala za pošto bom prebral … Jutri grem na GM40, iz Loške doline nas gre letos pet … Lanski plan prehranjevanja pred tekmo in med tekmo, ki si mi ga poslala je bil super. Tudi letos se bom ravnal po njem.

    Lep pozdrav! Miro

Komentarji so zaprti.