Sijaj, sijaj sončece

Na soncu je lepo

Danes smo dočakali zimski solsticij. Od danes naprej bo šlo torej samo še na bolje. Vsaj tako si sama vsako leto »voščim« ob tem času. Danes, ko sem se s čelno lučko na glavi vračala iz bližnjega hriba sem razmišljala prav o soncu, da ga že prav kronično pogrešam. Že v osnovni šoli so nas učili, da brez sonca ni življenja, čeprav se ne spomnim kako so nam to obrazložili.
Brez sonca preprosto ni energije in tudi tiste kalorije, ki jih preštevamo v hrani v resnici izhajajo iz sonca. Energijo sončnega sevanja avtotrofne rastline v procesu fotosinteze pretvorijo v kemijsko energijo, ki se shrani v vezeh sladkorjev.

6CO2 + 12 H2O + sončna energija   C6H12O6 + 6H2O + 6O2

Večina sončne energije, ki pride na Zemljo se odbije, pretvori v toploto, le okrog 1 % pa jo absorbirajo omenjene rastline. Molekule klorofila so tiste, ki vežejo svetlobno energijo , ki se shrani v energijsko bogati snovi (ATP), ta pa nato energijo prenese na vezi sladkorjev, ki nastajajo iz CO2. Energijo sonca torej zaužijejo in za svoje življenje porabijo tudi drugi organizmi, ki se hranijo s temi rastlini, pa nato predatorji ter na koncu tudi človek.

C6H12O6 +  + 6O2 6CO2 + 6H2O + energija

Sončna energija torej potuje po prehranjevalni verigi navzgor, dokler je ne zmanjka.  Izgube pri prehajanju te energije iz enega nivoja na drugega so namreč velike. Ocenjujejo, da naj bi se le ~8 % energije iz enega nivoja preneslo na naslednjega. Pravzaprav le delež, ki se shrani v obliki organskih tkiv.

V teh temnih dneh nam bodo torej energijsko bogate praznične dobrote ponudile nekaj zalog sončne energije. Z njimi ne gre pretiravati, bi bilo pa prijetno, če bi nam prazniki prinesli še nekaj svežih sončnih žarkov.

Kakorkoli, sonca bo vedno več, z njim pa tudi energije, ki jo bomo potrebovali za nove podvige. Mene v letu, ki sledi, zopet čaka ironmanski izziv. Pravijo, da gre v tretje rado, pa tudi, da te Ironman potegne vase. Kot je zapisal naš trener Klemen na svojem blogu, »postaneš zasvojen, zdrav, poln energije in utrujen od treninga, ki ga je vedno premalo«.

Vesele praznike, zdravja in polno energije v novem letu želim tudi vam!

Komentiraj: