Hujšanje ob skodelici kave

Vstop v novo leto pogosto spremljajo zaobljube. Ena pogostejših je izguba telesne teže. Mogoče ste si nekateri to obljubili tudi že v kakšnem od preteklih let, pa shujševalna dieta ni obrodila željenih sadov. Nič zato, če za pridobivanje telesne teže niste uporabili redilne diete, potem je verjetno, da posebne (shujševalne) diete ne potrebujete niti za zmanjšanje telesne teže. Naša podoba in s tem tudi naša telesna teža je namreč predvsem rezultat našega načina življenja. Dolgoročne rezultate bomo zato dosegli le s spremenjenim načinom življenja, ki pa še zdaleč ne zadeva samo prehranskih navad. Patrick Holford je v eni od svojih knjig zapisal, da je način življenja skupek vsega kar pojemo, popijemo, mislimo, dihamo in delamo. Če želimo zmanjšati telesno težo, velja več misliti tudi na to kaj delamo. Dedek Mraz ne obstaja, pa tudi dieta, ki bi lahko nadomestila gibanje ne. Kljub temu lahko že z zelo drobnimi spremembami svojih prehranjevalnih navad dosežemo, da se kazalec na tehtnici začne premikati v željeno smer.

Skodelica kave
Pred kratkim sem malce pretiravala s svojo točnostjo in potem sem morala svojega dobrega prijatelja sama čakati ob skodelici kave, ki mi je tisti dan izjemoma zadišala. Ob tem mi je pod roke prišel zavojček sladkorja, ki so mi ga servirali poleg. Pet gramov čiste energije v podobi belega sladkorja, ki bi si ga lahko zamešala v svojo kavo. Pomislila sem na vse tiste, ki si kavni opoj privoščijo redno, vsak dan, nekateri tudi večkrat na dan, ob tem pa vsakič tudi zavojček ali dva sladkorja.


Kaj bi se zgodilo, če bi letos spremenili zgolj svojo navado pitja kave?
Poglejmo si kaj bi se teoretično lahko zgodilo v letu dni, če bi v svojem življenju spremenili zgolj to, da bi sladkobo svojih kavic zmanjšali za en zavojček sladkorja na dan. Kot že omenjeno, vsebuje zavojček sladkorja (saharoza) pet gramov ogljikovih hidratov. V letu dni z enim zavojčkom na dan zaužijemo dobrega 1,8 kilograma sladkorja, s čimer pridobimo 7300 kcal energije. Če je ne porabimo, se v obliki maščob uskladišči v adipoznem tkivu, ki obli našo podobo.
Za zmanjšanje maščobnih depojev je potrebno na drugi strani ustvariti minus v energijski bilanci. Z enim gramom maščobe sicer pridobimo 9 kcal energije, vendar pa to ne pomeni, da je potrebno za izgubo enega kilograma telesnega maščevja izgubiti 9000 kcal. Maščoba, ki se nam shranjuje v adipoznem tkivu vsebuje namreč tudi manjšo količino beljakovin, mineralov in vode, kar zmanjšuje energijsko vrednost enega kilograma telesnega maščevja na okrog 7000 kcal. Za izgubo enega kilograma telesnega maščevja je torej potrebno ustvariti energijsko pomanjkanje za približno 7000 kcal. Če bi se odrekli enemu zavojčku sladkorja na dan, bi na letni ravni v svoji energijski bilanci pridelali 7300 kcal minusa – ravno dovolj za en kilogram telesnega maščevja.

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s